Aug. '20 Recensie Tenet


Lovende reacties over Tennet. Hieronder kun je er een aantal lezen.

Telegraaf

Tenet is veel meer dan een Bond-imitatie. De film is ambitieuzer van opzet. Er wordt met tijdzones gegoocheld, wat het verhaal extra gecompliceerd en intrigerend maakt. Dat is geen wonder, want Nolan liep ruim tien jaar rond met het plan om deze spionagethriller te maken. „In een van mijn eerste films, Memento (2000), was ik al bezig met het spelen met tijd. Dat concept heb ik nog meer uitgewerkt in Tenet. De uitdaging is dat het wel logisch in elkaar steekt.’’

Dagblad de Limburger ★★★★★

Tien jaar na Inception heeft regisseur Christopher Nolan weer een film gemaakt die het uiterste vergt van de zintuigen van de kijker. Zijn spionagethriller Tenet is een ultieme mindfuck, die zich ontrolt als een tweeënhalf uur durende puzzel. Het is een zelden vertoond bioscoopspektakel vol actie, met een denderende soundtrack en inventief camerawerk van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. Het knappe van Tenet is dat de film, net als Inception, op verschillende niveaus werkt. De film kan als een James Bond-avontuur worden beschouwd, met zelfs een megalomane schurk die het lot van de wereld letterlijk in zijn handen heeft. Tegelijkertijd buit Nolan heen en weer reizen in de tijd net zo kundig uit als hij deed met het dromenland van Leonardo DiCaprio in Inception.

NRC ★★★★

Tenet’ is een multidimensionale puzzelfilm die psychologische, wetenschappelijke en levensbeschouwelijke vragen over tijd door elkaar weeft. En ervaringscinema van hoge klasse.

Gids.tv: ★★★★
Christopher Nolan heeft de lat zeer hoog gelegd als het gaat om Tenet. De film heeft het grootste budget ooit voor een Nolan-film en dat zie je: De sets zijn gigantisch en de omgevingen zijn episch opgezet. Vooral het camerawerk van Hoyte van Hoytema valt in positieve zin op (en dat zeggen we niet vanuit chauvinistisch oogpunt). Het script bevat de nodige Nolan-dialogen en een typisch Nolan-scenario, dat zo af en toe erg lastig te volgen is. Een tweede keer kijken kan dus echt geen kwaad.

Wil jij ook naar TENET kijk dan hier.