mrt. ' 19 - Recensie Captain Marvel


Mannen opgepast! De vrouwen proberen het langzamerhand toch allemaal van jullie over te nemen, zo lijkt het. Dat gaan we dit jaar ook zeker zien in de superhelden filmwereld. Na de Marvel mannelijke relateerde superhelden zoals Thor, Iron Man, Captain America & Black Panther is het nu de beurt aan actrice Brie Larson (o.a. bekend van de film Kong: Skull Island met mijn all-time Marvel favoriete acteur Tom Hiddleston in de hoofdrol) om in de huid te kruipen van de superheldin Captain Marvel!

Later dit jaar komt Marvel ook nog met de film X-Men: Dark Phoenix waarvan het merendeel ook in het teken zal staan van een aantal vrouwelijke (al dan niet perse allemaal heldinnen) personages. Maar ook bij DC zien we de laatste jaren steeds meer vrouwelijke superhelden in de hoofdrol, zoals Wonder Woman en eerder al Catwoman en de serie Supergirl (waarvan in de jaren 80 ook een film over is gemaakt en blijkbaar zijn er plannen voor een nieuwe Supergirl film). Ik vond het trouwens ook wel erg toepasselijk om naar de film Captain Marvel te gaan op International Women’s Day! Hoewel als je slechts naar de titel kijkt, zou je misschien niet direct denken dat het een vrouw betreft. Toen ik een aantal jaar geleden de titel ‘Captain Marvel’ voor het eerst tegenkwam, zonder enige details, ging ik er vanuit dat het een mannelijk personage zou zijn (Ik ben niet echt een comics-reader..). Grappig detail is dan ook dat Captain Marvel oorspronkelijk wel een man was! Dat las ik in een blog genaamd ‘Everything you need to know about the new Captain Marvel film!’ van Wilson Worldwide Productions (Award winnende Film & TV productie bedrijf uit Londen, dat ik volg op Instagram).

Je hebt het vast meegekregen. Afgelopen november stierf Stan Lee: schrijver en stripauteur en de bedenker van vele bekende Marvel superhelden, wie Marvel heeft geleid tot het grote succes dat het tot op het heden is. Ik ging er ook zeker van uit dat er aandacht aan geschonken zou worden in de film Captain Marvel en dat deden ze ook door het welbekende Marvel intro helemaal in het teken te laten staan van Stan Lee. In Captain Marvel zul je een van zijn laatste cameo’s gaan zien. Bekend is ook dat hij nog te zien zal zijn in Avengers: Endgame, maar of Stan Lee er nog opgenomen heeft voor de latere films daarover is Marvel nog niet met duidelijk antwoord naar buiten gekomen.

Zelf had ik even de tijd nodig om in de film te komen. Ik zat natuurlijk met de vraag: Wie is de vrouw achter Captain Marvel nu eigenlijk? Wat is haar verhaal? Nou, als je daar zelf ook nieuwsgierig naar bent, reis dan voor een avond terug naar de jaren 90 waarin deze film zich afspeelt (met de typische jaren 90 muziek van o.a. Nirvana die ze gebruikt hebben, moet dat wel lukken). Ga met haar en o.a. Nick Fury (Samuel L. Jackson) & kat Goose mee tijdens hun avontuur waarin lang niet iedereen is wie hij/zij lijkt en waarin de special effects wederom mind-blowing zijn!

Gelukkig zijn de mannelijke superhelden nog niet van plan om te verdwijnen van ’t witte doek. Zo rond het einde van april zullen we (hopelijk) o.a. Iron Man, Thor & Captain America weer in actie gaan zien in Avengers: Endgame, waar je na het zien van deze Captain Marvel waarschijnlijk al de kriebels voor voelt opkomen!

Nicole Maessen - 8 maart 2019