mei. ´19 Recensie Aladdin


Aladdin: Het verhaal van de straatdief dat zich afspeelt in Disney’s Agrabah, the City of Mysteries dat in het Midden Oosten zou moeten liggen. Je hoeft niet naar Parijs of Florida om het magische Disneyland te beleven. Dit jaar beleef je dat gewoon in je eigen bioscoop! Van een vliegende olifant gaan we naar een vliegend tapijt met over iets meer dan een maandje The Lion King als cherry on top. Als Disney fan in hart en nieren kun je Aladdin zeker niet overslaan! Laat je door Aladdin’s magische tapijt leiden en zweef met Aladdin, Jasmine & het ondeugende aapje Abu mee door de woestijnachtige omgevingen. Praat je over Aladdin, dan denk je vast ook meteen aan die magische lamp met de Genie die zijn vinder 3 wensen geeft. Dromen doen we elke dag. Iedereen heeft dromen, de een grote dromen, de ander wat bescheidenere dromen. Stel het je eens voor: Je mag 3 wensen doen. Wat je maar wilt, alles kan! Wat zou jij wensen? Of zou je misschien 2 van de 3 wensen meteen al verspillen? Want.. ‘Be careful what you wish for!’

Aladdin is een sensatie voor je ogen met o.a. de angstaanjagende maar indrukwekkende Cave of Wonders (met de stem van Frank Welker, die in de originele versie ook de stem van deze katvormige grot verzorgd.) Deze Live Action versie komt ook met een aantal splinternieuwe liedjes waaronder ‘Speechless’ gezongen door Jasmine, de prinses van Agrabah. Het lijkt misschien alsof ze alles heeft wat haar hartje begeert zoals jurken van de fijnste zijden stoffen, mooie sieraden & een tijger als huisdier! Bang voor dieven hoeft ze dus in ieder geval niet te zijn, die blijven wel buiten de deur (op één na dan natuurlijk!) Maar hetgeen wat haar het gelukkigst zou maken, heeft ze totaal niet: vrijheid. Ze mag zich buiten niet eens laten zien, laat staan laten horen! En natuurlijk wordt dat door de sluwe Jafar nog eens extra in haar vaders oren gefluisterd! ‘Speechless’ is samen met het bekende ‘A Whole New World’ misschien wel een van de sterkste liedjes uit de film. Het heeft bij mij in ieder geval heel wat indruk achtergelaten! Naomi Scott zet met haar gouden stem een ijzersterk karakter neer en bewijst dat Jasmine veel meer dan slechts een prinses is!

In de media kwam ik in de periode dat Disney de trailer dropte,  al van allerlei uitspraken tegen over de Genie, dat lijkt op een vreemde blauwe CGI versie van zijn vertolker Will Smith. Zo hadden sommigen graag Jim Carrey gezien als de Genie. (Dat zou misschien werken in een animatie versie, maar niet in deze Live Action versie.) Weer andere mensen hadden twijfels of Smith wel de aangewezen acteur was om deze rol op zich te nemen en het blijkt dat hij die twijfels zelf ook heeft gehad. Want laten we eerlijk wezen: Robin Williams (overleden in 2014) is moeilijk te evenaren en dat moet je ook niet willen. Dit is de Live Action versie en natuurlijk is dat een uitdaging. Maar Will Smith is nou niet iemand die zich snel uit het veld laat slaan. Met zijn grenzeloze energie en enthousiasme slaagt hij erin zijn eigen versie van de Genie neer te zetten. Will Smith noemt het zelf een beetje van ‘The Prince of Bel-Air’, een snufje van ‘Men in Black’ en een vleugje ‘Bad Boys’ (interview Veronica Magazine). Deze Genie, blauw of niet, zorgt voor heel wat humor in zijn missie om de iets wat onervaren Aladdin (Mena Massoud) om te toveren in een echte prins!

Bij veel Disney films blijf ik natuurlijk altijd een beetje nieuwsgierig naar de grote villain. In Aladdin is dat natuurlijk Jafar: De schurk met het enge smalle hoofd, zijn serpent staff en zijn trouwe papegaai Iago op zijn schouder. In deze Live Action versie wordt Jafar vertolkt wordt door de Nederlandse Marwan Kenzari, wie in 2017 te zien was in ‘The Mummy’. Ik ben wel altijd van de weetjes en een interessante vind ik dat Oded Fehr, acteur uit de eerdere 'The Mummy'-films van Universal, Jafar in de welbekende sprookjes serie ‘Once Upon a Time’ speelde. Hoewel de geanimeerde Jafar me toch wat meer rillingen bezorgde,  komt Kenzari zeer overtuigend over als Jafar en geeft hij de schurk ook nog wat extra’s qua knapheid!

Disney heeft wederom een van zijn klassiekers omgetoverd tot een spectaculair magisch Live Action avontuur! Wist je dat het in een aantal landen een traditie in de bioscoop is om na het einde van een film te klappen? Voor mij was de verleiding groot! Of je houdt van sprookjes, jeugdherinneringen op wilt halen of weg wilt dromen in deze fantasiewereld, Aladdin is een film voor jong en oud!

Nicole Maessen, mei 2019

Aladdin