Toegankelijkheid

In alle zalen van DOK6 Cinema zijn rolstoelplaatsen aanwezig. De bioscoopzalen bevinden zich op de eerste verdieping en zijn bereikbaar met een lift. De rolstoelplaatsen zijn alleen telefonisch te reserveren.

Mivatoiletten
Er zijn twee toiletten voor minder validen aanwezig. U vindt deze op de begane grond naast de lift en op de eerste verdieping tegenover de ingang van bioscoopzaal 1.

Invalidenparkeerplaatsen
Op de parkeerplaats aan het Raadhuisplein zijn vier invalidenparkeerplaatsen. Ook zijn er diverse invalidenparkeerplaatsen op de het parkeerterrein bij het Pastoor Huijbenplein.

 

Earcatch; Vertelt wat je niet ziet. Ondersteuning voor slechtzienden of blinden.

Wat is Earcatch (audiodescriptie)?
Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Waarom Earcatch
Ook als je een visuele beperking hebt is het fijn om met vrienden of familie eropuit te gaan. Samen naar de film gaan zat er tot op heden vaak niet in. Bioscopen moesten dure apparatuur aanschaffen om films toegankelijk aan te bieden aan blinden en slechtzienden. Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus hebben daarom Earcatch ontwikkeld, zodat ook mensen met een visuele beperking de kans krijgen in elke bioscoop te genieten van Nederlandse filmvoorstellingen en zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij.

Hoe werkt het?
Installeer de app op je smartphone of tablet. Selecteer de film of serie die je gaat kijken en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet je koptelefoon op en kies 'afspelen' zodra de film of serie begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijkloopt met wat er in beeld te zien is.

In de filmomschrijving op onze site staat vermeld of de film Earcatch ondersteunt (AD). Blindengeleidenhonden zijn uiteraard welkom bij DOK6 Cinema.

Voor hier voor meer informatie over Earcatch.

Subcatch; Beschrijft wat je niet hoort. Ondersteuning voor mensen met een auditieve beperking.

Wat is Subcatch?
De app bevat speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook dove en slechthorende mensen deze kunnen volgen. Het bijzondere van de technologie van de app is dat de gebruiker de film of documentaire bij elke vertoning in elke bioscoop of filmtheater kan gebruiken via een smartphone of tablet. Zowel de app als de ondertiteling is gratis beschikbaar voor de gebruiker.

Waarom Subcatch?
Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen doven en slechthorenden die met alles in de samenleving mee willen kunnen doen en dus ook graag het culturele aanbod tot zich willen kunnen nemen. Nederlandstalige films in de bioscoop zijn echter niet toegankelijk voor hen. Ze kunnen de dialogen niet volgen en missen geluiden die relevant zijn voor het verhaal. Hiervoor biedt Subcatch speciale ondertiteling, die behalve de dialogen ook benoemt welk personage aan het woord is en de sfeer van de muziek en belangrijke geluiden beschrijft. Door Subcatch kan nu ook deze groep mensen samen met familie en vrienden genieten van nieuwe Nederlandstalige films.

Hoe werkt het?
Subcatch biedt met toepassing van nieuwe technologie een effectieve oplossing voor het aanbieden van ondertiteling in de bioscoop via smartphone of tablet. Door te luisteren naar het geluid van de film is Subcatch in staat te synchroniseren, waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt.

Voor hier voor meer informatie over Subcatch.


SubReader; Leest de ondertiteling van de film aan je voor.

Wat is SubReader?
SubReader is een app die de ondertiteling voorleest voor personen die hier zelf moeite mee hebben, waardoor ook deze mensen kunnen genieten van een buitenlandse film. DOK6 Cinema biedt deze mogelijkheid op dit moment alleen in zaal 1.

Waarom SubReader?
Er zijn in Nederland 1,2 miljoen dyslectici (ongeveer 7% van de bevoking) en 2,5 miljoen laaggeletterde. SubReader is een app die ondertiteling van films hardop voorleest, zodat mensen met dyslexie nu ook toegang hebben tot een wereld van entertainment! 

Hoe werkt het?
De app is erg eenvoudig te gebruiken: de bezoeker scant slechts een QR-code buiten de zaal. Daarna wordt de ondertiteling automatisch voorgelezen door oortjes of een koptelefoon als de film begint.